\
+381 11 32 90 208
drnejkovic@city-dentist.com

Preventivna i dečija stomatologija,stomatologija za trudnice

Preventivna i dečija stomatologija su gotovo povezane: to su grane koje se bave suzbijanjem nastanka bolesti zuba i parodonta te ostalih struktura u usnoj šupljini s naglaskom na očuvanje mlečnih zuba (denticije) koji čuvaju mjesto za stalne zube.
U ordinaciji koristimo najsavremenije i najkvalitetnije materijale i metode za očuvanje mlečne denticije, sprečavanje nastanka karijesa i bezbolno uklanjanje karijesa. Modernom tehnologijom postižemo zavidne rezultate u unaprjeđenju dečijeg oralnog zdravlja.
PREVENCIJA KARIJESA ZALIVANJEM FISURA - Zalivanje fisura je zahvat za zaštitu dečijih zuba. Ovim zahvatom se ne oštećuje zubno tkivo, već se samo zalivaju udubljenja i neravnine gde se inače zavlači hrana zbog koje nastaje karijes.
ČIŠĆENJE ZUBNOG KAMENCA - Air Flow metoda, uređaj koji koristi visoko-frekventne mehaničke talase – ultrazvuk.

U toku trudnoće javlja se promena u konotaciji hormona što utiče na sastav pljuvačke tako da raste broj mikroorganizama u usnoj šupljini i povećava se sklonost upalama mekog zubnog tkiva (meko tkivo otiče i krvari). Mnoge žene u prvim danima trudnoće povraćaju, a taj sadržaj je kiseo zbog hlorovodične kiseline u želucu kojim rastvaramo hranu. Stoga deluje na zube i meko zubno tkivo pogodovanjem nastanka karijesa (uzrok su gledjne erozije).
Pogrešno je mišljenje da je normalno u trudnoći „gubiti“ zube i jednako je tako pogrešno u trudnoći izbegavati stomatologa.
Trudnice je potrebno uputiti na pravilnu negu usne šupljine, pravilnu upotrebu FLUOR-TABLETICA (bitne su i za nerođeno dete i dete u razvoju – ako ne dobija dovoljno floura iz vode ili hrane), oprez pri primeni antibiotika i ukazati na štetnost antibiotika iz grupe tetraciklina koji uzrokuju trajnu pigmentaciju zuba.