\
+381 11 32 90 208
drnejkovic@city-dentist.com

CAD/CAM protetika

CAD/CAM tehnologija danas zauzima važnu ulogu u kreiranju novih ideja, postupaka i materijala. Zahvaljujući njoj protetske radove danas izrađujemo u cirkonu i novim estetskim keramičkim materijalima, a preciznost ovog sistema omogućava savršeno prijanjanje nadoknade.


Cerec software

Sa Cerecovim softwareom koji se temelji na 3D tehnologiji i informatički dizajniranom radu ostvarujemo visoko sofisticirana i estetski savršena rešenja protetskih nadoknada. Pacijentov prirodni zub koristi se ovde kao baza za izradu bilo koje potrebne nadoknade na način da program u odnosu na digitalnu snimku zuba automatski pronalazi najbolje okluzijsko rešenje. Program omogućava vizualizaciju ne samo jednog već i pregled zuba po kvadrantu. Ovakvi 3D modeli predstavljaju idealnu podlogu za dizajniranje ljuskica, inlay-a, onlay-a, krunica te privremenih mostova do 4 člana.


CAD/CAM materijali – prilagodljivi i biokompatibilni

CAD/CAM tehnologija ne predstavlja posebnu vrstu keramičkih materijala već specijalan način obrade već gotovih keramičkih. U našoj ordinaciji koristimo CEREC-ove blokove od trenutno najkvalitetnije keramike koju tržište može ponuditi. Ovi blokovi abrazivnih su svojstava poput gledji te se mogu polirati odmah nakon faze brušenja. Tako se pacijenti danas zahvaljujući ovoj tehnologiji mogu odlučiti za potpune keramičke krunice koje u sebi ne sadrže metal čime ne utičemo na boju nadoknada, a iritacije gengive kao i njeno povlačenje postaju prošlost. Zahvaljujući prozirnosti keramike nadoknada se savršeno uklapa sa okolnim zubima.


CEREC BLUE CAM – kamera za digitalno uzimanje otisaka zuba

Zahvaljujući CEREC Blucam kameri moguće je direktno skenirati preparirani zub u usnoj šupljini. Pomoću njene plave led svetlosti kratke talasne dužine uspevamo vrlo brzo i jednostavno snimiti slike usne šupljine i na nepristupačnim mestima. Važno je naglasiti da se ostvaruju vrlo precizna merenaj rubnih delova što predstavlja ključni faktor uspeha protetskog nadoknada. Naknadnim ubacivanjem podataka u računar mogu se izvršiti potrebne korekcije i proces proizvodnje započinje odmah u ordinaciji, odnosno pacijentu je moguće unutar 2 sata ispreparirati zub, izraditi keramičku krunicu te je odmah cementirati! Ova kamera zasigurno postavlja nove standarde u stomatološkoj protetici po pitanju preciznosti merenja i omogućuje dosad nezamislive rezultate.


Brušenje

Zahvaljujući MC XL robotu za brušenje keramičkih i cirkonskih blokova protetske nadomjestke je sada moguće izraditi unutar par sati unutar same ordinacije. Prednosti ovog aparata su višestruke: preciznost brušenja kreće se u rasponu od +/- 25 mikrona, dok vrijeme potrebno za brušenje cirkularnog mosta ne prelazi 6 minuta. Zahvaljujući rezoluciji brušenja od 7.5 mikrona površine ovakvih protetskih nadoknada svakako bolje prijanjaju i nežnije su površine u odnosu na klasično izvedene radove. Prednosti za pacijenta jesu biokompatibilnost, visoka estetika protetskog rada, minimalno invazivna tehnika, gotov rad već pri prvoj poseti stomatologu.